Sposób przygotowania:
Placki z serka mascarpone z sosem
jajka wybiłam ze skorupek rozdzielając żółtka od białek. Białka ubiłam na sztywno z solą a żółtka zmieszałam z serkiem, ekstraktem i kilkoma łyżeczkami mleka bo serek był bardzo, bardzo sztywny. Wmieszałam mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia a na koniec pianę z białek. Nakładałam porcje masy, po jednej czubatej łyżce, na rozgrzaną patelnię - bez tłuszczu bo serek w placuszkach jest wystarczająco tłusty a poza tym moja patelnia ma powłokę ceramiczną, do której nic nie przywiera. Placuszki smażyłam kilka minut i przewracałam gdy na powierzchni pojawiały się bąbelki, dosmażałam chwilę z drugiej strony i gotowe. Brzoskwinie z puszki zmiksowałam z sokiem z cytryny i można je ew. dosłodzić trochę, ale to już kwestia własnego smaku. Takim sosem polewałam placki dodając jeszcze do każdej porcji trochę jogurtu. Pysznie było :)
msewka