Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Placki z wątróbki drobiowej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Placki, które smażymy w taki sam sposób jak placki ziemniaczane. Są pyszne.

Placki z wątróbki drobiowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki z wątróbki drobiowej

 

  • wątróbka drobiowa - 750g,
  • cebula - 2,
  • mąka pszenna - 5 łyżek,
  • otręby pszenne - 7 łyżek,
  • jaja - 2,
  • śmietana 30% - 2 czubate łyżki,
  • majeranek - łyżka,
  • papryka słodka mielona - łyżeczka,
  • pieprz,
  • vegeta - łyżka,
  • sól - łyżeczka,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Placki z wątróbki drobiowej
Wątróbkę i cebulę myjemy, osuszamy i rozdrabniamy przy pomocy rozdrabniacza lub maszynki do mielenia. Przelewamy do dużej miski, dodajemy jaja, mieszamy. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Powstałą masę pozostawiamy na 10 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i chochlą wlewamy masę. Smażymy krótko z obu stron. Placki są smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Podawajemy z surówką z pomidorów lub z sosem czosnkowym.
Placki z wątróbki drobiowej
Wątróbkę i cebulę myjemy, osuszamy i rozdrabniamy przy pomocy rozdrabniacza lub maszynki do mielenia. Przelewamy do dużej miski, dodajemy jaja, mieszamy.
Placki z wątróbki drobiowej
Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
Placki z wątróbki drobiowej
Na patelni rozgrzewamy olej i chochlą wlewamy masę.
Placki z wątróbki drobiowej
Smażymy krótko z obu stron. Placki są smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno

Tagi:

placki dania