Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

placki ziemnaiczane z sosem koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszne placuszki ziemniaczane z sosem koperkowym

placki ziemnaiczane z sosem koperkowym

Składniki:

placki ziemnaiczane z sosem koperkowym

 

 

Sposób przygotowania:

placki ziemnaiczane z sosem koperkowym
Ziemniaki obieramy ze skórki. Myjemy. I trzemy na tarce o drobnych oczkach. Do startych ziemniaków dodajemy cztery łyżki mąki, dwa jaja oraz doprawiamy solą i pieprzem. Na patelnie wlewamy olej i rozgrzewamy go. Na rozgrzanym oleju smażymy po obu stronach na złocisty kolor nasze placuszki. SOS: Zagotowujemy wodę z kostką rosołową. Pęczek koperku siekamy drobnoo, dodajemy gotującej się wody, Doprawiamy przyprawami. Śmietanę rozrabiamy wraz z trzema łyżkami mąki. Dokładnie aby nie było grudek. Zdejmujemy sos z ognia wlewamy śmietanę rozrobioną z mąką i mieszamy dokładnie aż zgęstnieje. Wykładamy na talerz placuszki i polewamy sosem koperkowym . Smacznego

Tagi:

sosy dania placki