jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Placki ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

doskonałe danie na obiad z warzywami

Placki ziemniaczane

Składniki:

Placki ziemniaczane

 

  • 50 dag ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 pęczka dymki
  • 8 dag żółtego sera
  • 2 żółtka
  • gałka muszkatałowa- tarta
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula sałatkowa
  • 2 papryki żółte
  • 2 papryki czerwone
  • 2 papryki zielone
  • 2 dag masła
  • 1 pęczek szałwi
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/8 litra rosołu warzywnego instant
  • słodka papryka
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane
Ziemniaki umyć, gotować w mundurkach 20-25 minut, w osolonej wodzie. Dymkę oczyścić, opłukać, pokroić w cienkie krążki. Żółty ser zetrzec na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki odcedzić, obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać żółtka. Trochę dymki i sera odłożyć, resztę wrzucić do ziemniaków, wyrobić. Przyprawić solą, pieprzem i tartą gałką muszkatałową. z masy ziemniaczanej uformować placki. Mocno rozgrzać olej na patelni, smażyć na nim placki 10 minut z obu stron na średnim ogniu. cebule obrać pokroić na cząstki. Strąki papryki oczyścić, umyć pokroić w szerokie paski. Masło rozgrzać, smażyć na nim paprykę i cebulkę 5 minut. Szałwię opłukać, listki oderwać od gałązek, kilka odłożyć do dekoracji. Pozostałe wrzucić do jarzynki. Dodać koncentrat pomidorowy i rosół, krótko gotować. Przyprawić do smaku solą i słodką papryką i pieprzem. Rozłożyć porcje jarzynki na talerze, oraz placki ziemniaczane. Gotowe danie posypać tartym serem, udekorować listkami szałwi. Danie podawać na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu.