Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane
Ziemniaki umyć, gotować w mundurkach 20-25 minut, w osolonej wodzie. Dymkę oczyścić, opłukać, pokroić w cienkie krążki. Żółty ser zetrzec na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki odcedzić, obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać żółtka. Trochę dymki i sera odłożyć, resztę wrzucić do ziemniaków, wyrobić. Przyprawić solą, pieprzem i tartą gałką muszkatałową. z masy ziemniaczanej uformować placki. Mocno rozgrzać olej na patelni, smażyć na nim placki 10 minut z obu stron na średnim ogniu. cebule obrać pokroić na cząstki. Strąki papryki oczyścić, umyć pokroić w szerokie paski. Masło rozgrzać, smażyć na nim paprykę i cebulkę 5 minut. Szałwię opłukać, listki oderwać od gałązek, kilka odłożyć do dekoracji. Pozostałe wrzucić do jarzynki. Dodać koncentrat pomidorowy i rosół, krótko gotować. Przyprawić do smaku solą i słodką papryką i pieprzem. Rozłożyć porcje jarzynki na talerze, oraz placki ziemniaczane. Gotowe danie posypać tartym serem, udekorować listkami szałwi. Danie podawać na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu.