Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Placki ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Proste w przygotowaniu tradycyjne placki ziemniaczane. Podane z keczupem lub kwaśną śmietaną idealne na bezmięsny obiad.

Placki ziemniaczane

Składniki:

Placki ziemniaczane

na ciasto:

dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • keczup lub kwaśna śmietana

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane

Przygotowanie ciasta:

Warzywna obieramy. Wszystkie warzywna ścieramy do miski na drobnej tarce do placków ziemniaczanych.
Do masy dodajemy mąkę, jajka, bazylię, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dokładnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany tłuszcz łyżką nakładamy porcje ciasta formując placuszki. Gdy placuszki są rumiane odwracamy na drugą stronę i smażymy do zrumienienia na złotobrązowy kolor.

Po usmażeniu odkładamy na papier jednorazowy.

Jeszcze ciepłe podajemy z odrobiną keczupu lub kwaśną śmietaną.