Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Placki ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Placki ziemniaczane z kaszą manną i odrobiną gałki muszkatołowej

Placki ziemniaczane Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Placki ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane
Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy i trzemy na drobnej ziemniaczanej tarce, do masy dodajemy jajko, kaszę i mąkę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i smażymy na patelni, z rozgrzanym olejem, niewielkie placki.
Po usmażeniu odsączamy nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.
Placki ziemniaczane
Ciasto powinno mieć mniej więcej taką konsystencję jak na zdjęciu
Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane smażymy po obu stronach aż się ładnie zarumienią