Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Placki ziemniaczane po węgiersku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smacze danie obiadowe. Można usmazyć 1 duży placek na całej patelni i po nałożeniu farsz złozyć na pół albo dwa mniejsze przełozyć mięsem

Placki ziemniaczane po węgiersku

Składniki:

Placki ziemniaczane po węgiersku

 

  • Na placki;
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • pieprz i sól do smaku
  • Na farsz
  • 50 dag. mięsa
  • 1 czerwona świeża papryka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki mąki
  • łyżka mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki vegety

 

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane po węgiersku
Ziemniaki umyc i obrać. Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce z drobnymi dziurkami lub przepuścić przez maszynkę do mięsa z założoną specjalną nasadką. Dodać jajo, sól, pieprz i dokładnie wymieszać.
Mięso drobno pokroić podsmażyć na rozgrzanym oleju, po kilku pinutach dodac pokrojoną drobno cebulę. dodać szklankę wody i dusić około 30 minut. Dodać drobno pokrojoną paprykę i dusić jeszcze około 10 minut. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i vegetą. Wlać smietanę z rozmieszną mąką i zagotować.
Usmażyc z utartych ziemniaków duże placki. Na 1 połówkę nałozyć mięso z sosem i przykryć druga połówką