Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane po węgiersku
Ziemniaki umyc i obrać. Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce z drobnymi dziurkami lub przepuścić przez maszynkę do mięsa z założoną specjalną nasadką. Dodać jajo, sól, pieprz i dokładnie wymieszać.
Mięso drobno pokroić podsmażyć na rozgrzanym oleju, po kilku pinutach dodac pokrojoną drobno cebulę. dodać szklankę wody i dusić około 30 minut. Dodać drobno pokrojoną paprykę i dusić jeszcze około 10 minut. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i vegetą. Wlać smietanę z rozmieszną mąką i zagotować.
Usmażyc z utartych ziemniaków duże placki. Na 1 połówkę nałozyć mięso z sosem i przykryć druga połówką
Mięso drobno pokroić podsmażyć na rozgrzanym oleju, po kilku pinutach dodac pokrojoną drobno cebulę. dodać szklankę wody i dusić około 30 minut. Dodać drobno pokrojoną paprykę i dusić jeszcze około 10 minut. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i vegetą. Wlać smietanę z rozmieszną mąką i zagotować.
Usmażyc z utartych ziemniaków duże placki. Na 1 połówkę nałozyć mięso z sosem i przykryć druga połówką