WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1680]

Placki ziemniaczane po węgiersku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placek po węgiersku czyli duży placek ziemniaczany z gulaszem wieprzowym. Można go dodatkowo podać z kwaśną śmietaną.

Placki ziemniaczane po węgiersku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki ziemniaczane po węgiersku

Gulasz

Placki

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane po węgiersku

ETAP 1:

Mięso pokroić w kostkę i obsmażyć na oleju na rumiano. Przełożyć do garnka. Wlać tyle wody aby lekko zakryć mięso. Dodać listek, ziele angielskie i majeranek i zagotować. Zmniejszyć ogień, dolać koncentrat pomidorowy i pozostałe przyprawy. Dusić do miękkości. Na koniec zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną zimnej wody i dusić jeszcze kilka minut.


Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Dodać jajko, mąkę i mleko. Wymieszać. Smażyć na oleju duże placki.

Na każdy placek nałożyć porcję gulaszu i złożyć placek na pół. Podawać na gorąco.

Placek po węgiersku
Placki ziemniaczane usmażone i wyłożone na talerz
Placek po węgiersku
Placek ziemniaczany w trakcie smażenia na patelni
Placek po węgiersku
Wymieszane w misce ciasto ziemniaczane na placki
Placek po węgiersku
Gulasz wieprzowy z przyprawami uduszony w garnku