Pasje Jolki

Pasje Jolki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Placki ziemniaczane z cukrem i śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Placki ziemniaczane z cukrem i kwaśną śmietaną to powrót do mojego dzieciństwa. Nie jest to dietetyczne danie, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić.

Placki ziemniaczane z cukrem i śmietaną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Placki ziemniaczane z cukrem i śmietaną

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z cukrem i śmietaną
Ziemniaki powinny mieć dużą zawartość skrobi , na przykład takich odmian jak Ibis, Tajfun czy Bryza. Ścieramy je na tarce o drobnych oczkach, tak samo i do tej samej miski ścieramy cebulę i czosnek, doprawiamy solą i pieprzem, wbijamy jajka i dokładnie wszystko mieszamy. Rozgrzewamy olej, musi być porządnie gorący. Łyżką, ostrożnie kładziemy na olej masę ziemniaczaną. Smażymy około 4-5 minut, aż spody ładnie zbrązowieją, przekładamy na drugą stronę i znowu czekamy około 4 minut. Gotowe placki odsączamy na papierowym ręczniku, po czym przekładamy na talerz, polewamy kwaśną śmietaną i posypujemy cukrem. Smacznego.
Placki ziemniaczane z cukrem i śmietaną
Etap 1 ziemniaki, cebulę i czosnek ścieramy na tarce o małych oczkach, doprawiamy
Placki ziemniaczane z cukrem i śmietaną
Etap 2 smażymy na gorącym oleju z dwóch stron
Placki ziemniaczane z cukrem i śmietaną
Etap 3 odsączamy na ręczniku papierowym i polewamy śmietaną z cukrem