kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczne i chrupiące placuszki ziemniaczane. Takie placuszki możemy podać z różnymi dodatkami. Polecam na obiad lub kolację.

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków
Ziemniaki obieramy i myjemy, odsączamy z wody. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce jarzynowej do miski. Dodajemy wybite jajka, mąkę oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy.

Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy, nabieramy łyżką porcję ciasta i kładziemy na rozgrzany olej. Placuszki smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone placuszki odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków
Ziemniaki ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków
Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków
Na rozgrzanym oleju smażymy zgrabne placuszki.
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków
Usmażone placuszki przekładamy na ręcznik papierowy.