Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z pieczarkami
Przygotowanie potrawy rozpocząć od przygotowania sosu. Pieczarki pokroić w grube plasterki ( lub mniejsze na połówki )i podsmażyć na rumiano na 2 łyżkach oleju. Przełożyć do rondelka . Zalać śmietanką , dodać masło . Dusić mieszając 5 minut na małym gazie. Doprawićsosem sojowym , pieprzem Zagęścić sos mąką podsmażoną na rumiano na suchej patelni . Obrane ziemniaki utrzeć na tarce jarzynowej ( średnie oczka ). Odcisnąć .Dodać mąkę ( 2 łyżki ) , jajko, szczyptę soli i pieprzu mielonego. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać łyżką porcje masy ziemniaczanej – lekko spłaszczyć i smażyć na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni . Podawać polane sosem . Ja sobie ułatwiam pracę . Jak smażę placki ziemniaczane to smażę ich sporo i część zawijam w folię spożywczą ( każdy osobno ). Potem jak mam ochotę na placki z sosem to je wyjmuję i podgrzewam ( w piekarniku, mikrofali , na patelni)
mamamifi
Pychota! Zdjęcie niezwykle "apetyczne"... :)