Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z sałatką śledziową
Placki ziemniaczane: Cebulę obrać i umyć. Ziemniaki obrać, wypłukać i zetrzeć na tarce na małych oczkach. Cebulę zetrzeć na tarce na tych samych oczkach co ziemniaki. Do masy ziemniaczanej wbić jajko, dodać mąkę i doprawić do smaku, wymieszać. Placki ziemniaczane nakładać na patelnię i smażyć z obu stron na złoty kolor. Sałatka śledziowa: Filety śledziowe wypłukać pod bieżącą zimną wodą. Seler obrać i gotować na półmiękko. Buraki umyć i gotować na miękko. Ugotowany seler i buraki ostudzić. Ostudzony seler i buraki pokroić, seler w drobną kostkę a buraki w większą. Filety śledziowe pokroić na ukos w plasterki. Cebulę obrać z łusek, umyć i pokroić w drobną kostkę, posolić i pozostawić na 15 minut aby zmiękła. Jabłko umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez, doprawić do smaku i wymieszać. Schłodzić w lodówce. Podawać z plackami ziemniaczanymi.