KasiaJulcia

KasiaJulcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Placki ziemniaczane z sałatką śledziową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Danie w sam raz na piątek.

Placki ziemniaczane z sałatką śledziową

Składniki:

Placki ziemniaczane z sałatką śledziową

 

  • Ziemniaki 0,5 kg
  • Mąką pszenna 2 kopiate łyżki
  • Jajka 1 szt
  • Cebula biała 1 duża szt
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Olej do smażenia
  • Filety śledziowe
  • w oleju 6 szt
  • Buraki czerwone 3 szt
  • Cebula biała 1 szt
  • Ogórek konserwowy 3 szt
  • Seler 1 szt
  • Jabłko 2 szt
  • Majonez 1 - 4 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z sałatką śledziową
Placki ziemniaczane: Cebulę obrać i umyć. Ziemniaki obrać, wypłukać i zetrzeć na tarce na małych oczkach. Cebulę zetrzeć na tarce na tych samych oczkach co ziemniaki. Do masy ziemniaczanej wbić jajko, dodać mąkę i doprawić do smaku, wymieszać. Placki ziemniaczane nakładać na patelnię i smażyć z obu stron na złoty kolor. Sałatka śledziowa: Filety śledziowe wypłukać pod bieżącą zimną wodą. Seler obrać i gotować na półmiękko. Buraki umyć i gotować na miękko. Ugotowany seler i buraki ostudzić. Ostudzony seler i buraki pokroić, seler w drobną kostkę a buraki w większą. Filety śledziowe pokroić na ukos w plasterki. Cebulę obrać z łusek, umyć i pokroić w drobną kostkę, posolić i pozostawić na 15 minut aby zmiękła. Jabłko umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez, doprawić do smaku i wymieszać. Schłodzić w lodówce. Podawać z plackami ziemniaczanymi.