goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Placki ziemniaczane z sosem czosnkowo-koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Placki ziemniaczane możemy podać także z gulaszem mięsnym, sosem pieczarkowym, pomidorowym lub np. z kefirem.

Placki ziemniaczane z sosem czosnkowo-koperkowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Placki ziemniaczane z sosem czosnkowo-koperkowym

 

 

  • sos:
  • jogurt naturalny 1 szklanka
  • koperek 1 łyżka
  • czosnek 3 ząbki

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z sosem czosnkowo-koperkowym
Ziemniaki i cebule obieramy, a następnie ścieramy drobno, miksujemy. Dodajemy żółtka jaj, przyprawy oraz mąkę. Masę mieszamy, a na koniec dodajemy ubitą z białek pianę. Mieszamy. Placki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Przygotowujemy sos: Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do jogurtu wraz z koperkiem. Mieszamy. Placki ziemniaczane podajemy wraz z przygotowanym sosem. 
Placki ziemniaczane z sosem czosnkowo-koperkowym
Do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę, oraz przyprawy
Placki ziemniaczane z sosem czosnkowo-koperkowym
Dodajemy ubitą z białek pianę i mieszamy
Placki ziemniaczane z sosem czosnkowo-koperkowym
Placki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron