Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Roladki drobiowe z masłem ziołowo-szparagowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wyśmienite roladki drobiowe z płynnym masłem o smaku szparagów, ogródkowych świeżych ziół i czosnku. Oczywiście najlepiej smakują podane z młodymi ziemniakami, posypanymi koprem i sałatką ze świeżych warzyw.

Roladki drobiowe z masłem ziołowo-szparagowym

Składniki:

Roladki drobiowe z masłem ziołowo-szparagowym

 

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka bez polędwiczek
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki tartego sera żółtego
  • 2 jajka+ 2 łyżki mleka do panierowania
  • bułka tarta do panierowania

Farsz:

Sposób przygotowania:

Roladki drobiowe z masłem ziołowo-szparagowym
Farsz:

Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce, gotowacć5 min w osolonym wrzątku, odcedzić, ostudzić. Zimne szparagi pokroić drobno, ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Masło ugnieść dokładnie z szparagami, czosnkiem, ziołami oraz solą i pieprzem. Zawinąć np. w folię spożywczą, odstawić do lodówki by stężało.

Każdą pierś przekroić wzdłuż na 3 plastry, delikatnie rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Każdy plaster mięsa posypać serem żółtym, położyć solidną łyżeczkę masła szparagowego. Zwinąć roladki, obtoczyć w jajkach rozbełtanych z mlekiem oraz w bułce tartej.

Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano z obu stron,