jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Placki ziemniaczane z topinamburem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Placki ziemniaczane to pomysł na szybki i pyszny obiad. Jako, że ostatnio dość głośno jest o topinamburze, moje ostatnie placki wzbogaciłam właśnie o te „zdrowe korzenie”. Przepis gorąco polecam, jednocześnie zachęcając do wykorzystania topinamburu

Placki ziemniaczane z topinamburem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki ziemniaczane z topinamburem

SKŁADNIKI:

  • 700 gram ziemniaków,
  • 500 gram topinamburu,
  • 2 duże białe cebule,
  • 3 jajka,
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • 5 łyżek octu jabłkowego

DODATKOWO:

  • Olej do smażenia,
  • Natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z topinamburem

ETAP 1

Placki ziemniaczane z topinamburem
odsączamy na sicie nadmiar płynu z ziemniaków

Ziemniaki obieramy. Obrane ścieramy na drobnej tarce do placków ziemniaczanych. Starte ziemniaki odsączamy na gęstym sicie, tak by pozbyć się nadmiaru wody.

ETAP 2

Placki ziemniaczane z topinamburem
obieramy topinambur

Topinambur obieramy. Tuż po obraniu umieszczamy go w wodzie z octem jabłkowym, by korzonki nie ciemniały.

ETAP 3

Placki ziemniaczane z topinamburem
na drobnych oczkach ścieramy topinambur

Po umyciu ścieramy go na tarce o małych oczkach.

ETAP 4

Placki ziemniaczane z topinamburem
w misce łączymy składniki placków

Odsączone ziemniaki, starty topinambur, pokrojoną w kostkę cebulę, jajka, mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy umieszczamy w misce. Całość mieszamy, ewentualnie doprawiając jeszcze do smaku.

ETAP 5

Placki ziemniaczane z topinamburem
placki smażymy z dwóch stron do zrumienienia

Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje ciasta. Placki smażymy z dwóch stron do zrumienienia.
Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy z ulubionymi dodatkami.