gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Placki ziemniaczane z wątróbką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Placki ziemniaczane podawane z wątróbką drobiową, to szybki i smaczny obiad, który lubi cała moja rodzina

Placki ziemniaczane z wątróbką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Placki ziemniaczane z wątróbką

 

 

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z wątróbką
Ziemniaki obieramy, płuczemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Następnie ścieramy na tarce lub mielimy w rozdrabniaczu. Do startych ziemniaków wbijamy jajka i dodajemy mąkę, cukier oraz sól. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Łyżką nabieramy porcję masy, kładziemy na rozgrzanym tłuszczu i smażymy na złoty kolor. Wątróbkę płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki. Por płuczemy i kroimy w plasterki. Por z wątróbką podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Placki ziemniaczane układamy na talerzu i wykładamy wątróbkę. Danie posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Placki ziemniaczane z wątróbką
Ziemniaki obieramy, osuszamy i mielimy w rozdrabniaczu.
Placki ziemniaczane z wątróbką
Łyżką nabieramy porcję masy, kładziemy na rozgrzanym tłuszczu i smażymy na złoty kolor.
Placki ziemniaczane z wątróbką
Por z wątróbką podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka.