marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Placki ziemniaczane z ziołami i fetą.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ziemniaki obrać,opłukać i zetrzeć bądź przepuścić przez maszynkę elektryczną,dodać sera,jajo,mąki,doprawić ziołami,solą i pieprzem.Usmażyć.

Placki ziemniaczane z ziołami i fetą.

Składniki:

Placki ziemniaczane z ziołami i fetą.

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z ziołami i fetą.
Ziemniaki po obraniu,opłukać w bieżącej wodzie,osączyć i zetrzeć na tarce bądź przepuścić przez maszynkę,aby było szybciej.Odlać sok z ziemniaków,dodać odmierzonej mąki ziemniaczanej,jajko,ser feta roztarty,świeże,osuszone i posiekane zioła,sól i pieprz.Wymieszać masę ziemniaczaną z dodatkami rękoma.Rozgrzać olej na patelni i na skwierczący kłaść łyżką masę serowo-ziemniaczaną z ziołami po kilka placków.Smażyć na złoty kolor.Wyjmować,osączyć z tłuszczu nad patelnią,przekładać na talerze płaskie i smażyć kolejne porcje,aż do wyczerpania masy ziemniaczanej.Podawać z gęstym jogurtem i rzeżuchą.