WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Placki ziemniaczano-fasolowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Placki ziemniaczano - fasolowe to fajny pomysł na bezmięsny obiad. Szybko się je robi, są syte i smaczne.

Placki ziemniaczano-fasolowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Placki ziemniaczano-fasolowe

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczano-fasolowe

ETAP 1:

Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w wodzie do miękkości. Odcedzić i wystudzić. Przepuścić przez praskę do ziemniaków.

Fasolę odcedzić z zalewy, opłukać i obrać ze skórki. Rozgnieść widelcem i dodać do ziemniaków. Dodać sól, jajka i mąkę. Zagnieść ciasto.

Uformować je w podłużny wałek. Pokroić na cienkie plastry. Z każdego uformować placek. Na patelni rozgrzać olej i wkładać partiami placki. Smażyć ke z obu stron na rumiano i wykładać na talerz przykryty ręcznikiem papierowym.

Podawać same lub z dodatkami typu twarożek lub sos pieczarkowy.

Placki ziemniaczano-fasolowe
Placki ziemniaczano - fasolowe po usmażeniu wyłożone na talerz
Placki ziemniaczano-fasolowe
Uformowane placki ziemniaczano-fasolowe ułożone na stolnicy
Placki ziemniaczano-fasolowe
Zafniecione ciasto na placki uformowane w wałek
Placki ziemniaczano-fasolowe
Składniki na ciasto placki umieszczone w misce
Placki ziemniaczano-fasolowe
Odcedzona fasola obrana ze skorki