Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczano-ryżowe
Ryż zalej 2,5 szklankami wrzątku, zagotuj, pozostaw na krążku, gaz zmniejsz do minimum – na ok. 10-15 min aby doszło(jak kasza). Następnie ostudź. Utrzyj ziemniaki, przełóż na sitko celem uzyskania soku. Ryż po ostudzeniu przepuść przez maszynkę z sitkiem makowym(lub standardowym x2), z miksuj z sokiem z ziemniaków do uzyskania jednolitej masy, razem z pokrojoną, nawet grubo, cebulą (nie musisz jej ucierać i płakać;)) oraz wbitymi jajami, solą i pieprzem.Dodaj olej, utarte ziemniaki, mąkę pszenną, połącz w całość, pozostaw na ok. 30 min. żeby ryż „wciągnął” maksymalnie. sok z utartych ziemniaków. Smaż na teflonowej patelni, najlepiej ustawionej na krążku dystansowym, już bez dodawania tłuszczu(!), nakładając tak samo jak normalne placki, przykryj (tu idealna jest pokrywa szklana).Po osiągnięciu brązowej powierzchni spodu przewróć placki na drugą stronę, lekko dociskając po odwróceniu, smaż już bez przykrywania. Po pierwszej porcji smażenia ustalisz wielkość płomienia. Ja używałem palnika średniego ustawionego na ¾ płomienia. Podaj wg gustów zjadaczy: ze śmietaną albo dżemem lub połączyć może każdy sam oba dodatki, a możesz również podać z jakimś sosem mięsnym. Smacznego.
Glumanda
45Kazik
Coś takiego właśnie było przyczyną tego przepisu.
Faktycznie sa delikatniejsze, jakby bardziej "puszyste".
eli_555