2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Placuszki gajowego z jajecznicą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Placki z jajecznicą ? otóż tak spróbujcie jakie dobre!

Placuszki gajowego z jajecznicą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki gajowego z jajecznicą

 

 

  • Jajecznica:
  • 50 dag maślaków
  • 8 jaj wiejskich
  • 2 cebule
  • 3 łyżeczki masła
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • świeży majeranek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Placuszki gajowego z jajecznicą
Placki: Ziemniaki oskrobać zetrzeć na tarce o drobnych otworach ja tarłam przez specjalną nasadkę do maszynki do mięsa)Masę ziemniaczaną przełożyć do woreczka z tetry i odcisnąć je dosyć mocno.Do wyciśniętej masy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,doprawic do smaku solą piperzem majerankiem i szczyptą mielonego kminku,wbić jajko,dosypac mąkę i wszystko razem dokładnie wymieszać . Na rozgrzanej patelni z olejem nakąłdac porcjami ciasto ziemniaczane i smażyć owalne placki z obu stron na rumiano.Następnie wykładac je z patelni na papierowy ręcznik i osączyć z nadmiaru tłuszczu.Trzymać w ciepłym miejscu aby nie ostygły.Ja wsadziłam je do ciepłego piekarnika -gdzie wcześniej pieklam ciasto:)Jajecznica: Grzyby obrać zdjąc skórkę z kapeluszy opłukać -nie moczyć! pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać posiekać .na patelni rozgrzać masło wrzucić cebulę oraz grzyby doprawić całosć do smaku i dusić bez przykrycia aż grzyby będą miękkie. Jajka wbijamy do miseczki roztrzepujemy widelcem dodajemy szczyptę pieprzu,wlewamy do grzybów gdy będa miękkie,smażymy do momentu aż jajka się zetną . Tak przygotowaną jajecznicę grzybową układamy na ciepłych plackach dekorujemy swiezym majerankiem i podajemy od razu. Smacznego!
Placuszki gajowego z jajecznicą
z podanych składników w przepisie smażymy placki
Placuszki gajowego z jajecznicą
oczyszczone grzyby dusimy na masełku z cebulą
Placuszki gajowego z jajecznicą
jajka roztrzepujemy ze szczyptą pieprzu widelcem
Placuszki gajowego z jajecznicą
masę jajeczną wylewamy na grzyby smażymy aż się zetną

Tagi:

jajko jajka