MadLen

MadLen

Kucharz
[Przepisów: 2]

Rosyjskie bliny gryczane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bliny gryczane to duma rosyjskiej sztuki kulinarnej. Nauczyłam się je robić od znajomej Rosjanki.

Rosyjskie bliny gryczane Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rosyjskie bliny gryczane

 

  • 250 gram mąki pszennej
  • 250 gram mąki gryczanej
  • 0,5 litra mleka
  • 3 jajka; białka i żółtka osobno
  • 2 – 3 łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
  • 30 – 40 gram drożdży (muszą być idealnie świeże by ciasto prawidłowo wyrosło)
  • Ćwierć szklanki sklarowanego masła (czyli roztopionego i pozbawionego wody oraz zanieczyszczeń)
  • Do smażenia: Sklarowane masło
  • Dodatki wytrawne (do wyboru): Kwaśna śmietana, serek kremowy, kawior, wędzony łosoś, ser z niebieską pleśnią
  • Dodatki słodkie (do wyboru): Kwaśna śmietana, miód, syrop klonowy, konfitura, świeże owoce

 

Sposób przygotowania:

Rosyjskie bliny gryczane
1. W dużej misce mieszamy oba rodzaje mąki (odejmujemy łyżkę mąki pszennej na rozczyn) przesiewając je przez sito, dodajemy sól. 2. Przygotowujemy rozczyn: Drożdże rozcieramy w garnuszku z cukrem i łyżką mąki pszennej, zalewamy połową szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka. Ucieramy do gładkości, odstawiamy i czekamy około 20 minut aż podwoi objętość. 3. Rozczynione drożdże przekładamy do miski z mąką, wyrabiając wlewamy sklarowane masło, resztę podgrzanego mleka, rozkłócone żółtka. Wyrabiamy ciasto aż będzie jednolite, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia (najlepiej jeśli ciasto podwoi objętość). 4. Pod koniec wyrastania ubijamy białka na sztywną pianę (schłodzone w lodówce ubiją się szybciej), dodajemy ją do ciasta i delikatnie mieszamy tylko do połączenia się składników. 5. Dobrze rozgrzanej patelni rozprowadzamy odrobinę sklarowanego masła i smażymy średnich rozmiarów placuszki (wielkości spodka od filiżanki) rumieniąc je po obu stronach. 6. Układamy na talerzu jeden na drugim przykrywając ściereczką żeby nie wystygły. 7. W najbardziej wytwornej i tradycyjnie rosyjskiej wersji bliny serwuje się z kawiorem z jesiotra lub łososia i popija zimną wódką, jednak możliwości jest wiele. Jeśli bliny mają być główną atrakcją biesiadnego stołu – Rosjanie podają liczne dodatki w małych miseczkach, tak by każdy mógł tworzyć własne kompozycje. Z blinami świetnie komponują się tłuste wędzone ryby (najpopularniejszy jest łosoś, ale dobrze sprawdzi się również makrela lub śledź) skropione sokiem z cytryny, śmietana, twarożek kremowy, ugotowane na twardo i drobno posiekane jajka, kapary; wytrawną wersję dania warto udekorować szczypiorkiem lub koperkiem. 8. Znakomicie smakują również na słodko – z miodem lub konfiturami albo – mniej tradycyjnie ale również pysznie – z kremem czekoladowym lub świeżymi owocami i syropem klonowym.
Rosyjskie bliny gryczane
Bliny w wesrsji na słodko - z owocami i płynnym miodem