Sposób przygotowania:
Rosyjskie bliny gryczane
1. W dużej misce mieszamy oba rodzaje mąki (odejmujemy łyżkę mąki pszennej na rozczyn) przesiewając je przez sito, dodajemy sól. 2. Przygotowujemy rozczyn: Drożdże rozcieramy w garnuszku z cukrem i łyżką mąki pszennej, zalewamy połową szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka. Ucieramy do gładkości, odstawiamy i czekamy około 20 minut aż podwoi objętość. 3. Rozczynione drożdże przekładamy do miski z mąką, wyrabiając wlewamy sklarowane masło, resztę podgrzanego mleka, rozkłócone żółtka. Wyrabiamy ciasto aż będzie jednolite, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia (najlepiej jeśli ciasto podwoi objętość). 4. Pod koniec wyrastania ubijamy białka na sztywną pianę (schłodzone w lodówce ubiją się szybciej), dodajemy ją do ciasta i delikatnie mieszamy tylko do połączenia się składników. 5. Dobrze rozgrzanej patelni rozprowadzamy odrobinę sklarowanego masła i smażymy średnich rozmiarów placuszki (wielkości spodka od filiżanki) rumieniąc je po obu stronach. 6. Układamy na talerzu jeden na drugim przykrywając ściereczką żeby nie wystygły. 7. W najbardziej wytwornej i tradycyjnie rosyjskiej wersji bliny serwuje się z kawiorem z jesiotra lub łososia i popija zimną wódką, jednak możliwości jest wiele. Jeśli bliny mają być główną atrakcją biesiadnego stołu – Rosjanie podają liczne dodatki w małych miseczkach, tak by każdy mógł tworzyć własne kompozycje. Z blinami świetnie komponują się tłuste wędzone ryby (najpopularniejszy jest łosoś, ale dobrze sprawdzi się również makrela lub śledź) skropione sokiem z cytryny, śmietana, twarożek kremowy, ugotowane na twardo i drobno posiekane jajka, kapary; wytrawną wersję dania warto udekorować szczypiorkiem lub koperkiem. 8. Znakomicie smakują również na słodko – z miodem lub konfiturami albo – mniej tradycyjnie ale również pysznie – z kremem czekoladowym lub świeżymi owocami i syropem klonowym.