mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Placuszki marchewkowe z fetą i kuminem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Placuszki marchewkowe z fetą są bardzo aromatyczne dzięki dodaniu kuminu i kolendry oraz pikantne dzięki chili.

Placuszki marchewkowe z fetą i kuminem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Placuszki marchewkowe z fetą i kuminem

 

  • 250 g marchewki (po obraniu)
  • 2 małe jajka
  • 8 łyżek mąki
  • 4 łyżki wody
  • pół łyżeczki kurkumy w proszku
  • pół łyżeczki chili w proszku
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 100 g sera feta
  • sól
  • pieprz
  • do podania - gęsty jogurt lub śmietana

Sposób przygotowania:

Placuszki marchewkowe z fetą i kuminem
Marchew myję, obieram ze skórki, płuczę i ścieram na tarce na dużych oczkach. Cebulę obieram i drobno siekam Jajka roztrzepuję dokładnie widelcem. Do roztrzepanym jajek dodaję mąkę i wodę, dokładnie mieszam, tak aby nie było grudek. Dodaję do ciasta rzymski kumin, chili, kolendrę i kurkumę, doprawiam solą i pieprzem. Następnie dodaję posiekaną cebulę, i startą marchewkę, mieszam. Na koniec dodaję drobno pokruszoną fetę i łączę delikatnie. Rozgrzewam olej na patelni, łyżką nakładam niewielkie placuszki, lekko spłaszczam łyżką i smażę z obydwu stron na złoty kolor. Osączam placuszki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Placuszki marchewkowe z fetą i kuminem
Marchew myję, obieram i ścieram na dużych oczkach, cebulę siekam drobno
Placuszki marchewkowe z fetą i kuminem
W misce łączę wszystkie składniki, na koniec dodaję marchew, cebulę i fetę
Placuszki marchewkowe z fetą i kuminem
Smażę niewielkie placuszki z obydwu stron aż do zrumienienia