caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Placuszki ryżowo-grzybowe

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Wymyśliłam je jak nie wiedziałam co zrobić na obiad

Placuszki ryżowo-grzybowe

Składniki:

Placuszki ryżowo-grzybowe

 

  • 2 szklanki ryżu
  • 2 szklanki oczyszczonych, drobno pokrojonych grzybów (ew. pieczarek)
  • 4 duże jaja
  • 1 cebula
  • 1/2 łyzeczki pieprzu ziołowego
  • sól
  • majeranek
  • olej
  • 1/2 szklanki siekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Placuszki ryżowo-grzybowe
Ryż zalać 4 szklankami wody, posolic i gotowac na małym ogniu do czasu wyparowania wody. Odstawic, studzic mieszajac co jakis czas. Grzyby usmażyc na niewielkiej ilosci oleju. Dodać do ryżu. Cebule obrac, pokroic w drobna kostkę, zeszklic na odrobinie oleju. Dodać do ryżu. Do przestudzonych składników dodac pieprz, majeranek i jeśli potrzeba lekko posolic, dodać zielenine i dokładnie wymieszać. Dodać jaja i bardzo dokładnie wymieszać. Na rozgrzany olej kłaść łyzka porcje ciasta formujac płaskie placuszki (ok.1 cm grubosci). Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać ciepłe polane ketchupem lub sosem. Grzybów można dać wiecej to placuszki będą jeszcze smaczniejsze.

Tagi:

ryż grzyby