reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Placuszki warzywne

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszna alternatywa placków ziemniaczanych

Placuszki warzywne Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Placuszki warzywne

 

  • 160 g kapusty białej
  • 50 g fasolki szparagowej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszką
  • 1/4 selera
  • kawałek białej części pora
  • 2 łyżki koperku
  • 1.5 łyżeczki soli
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka zielonej czubrycy
  • łyżeczka czosnku suszonego lub 2 ząbki czosnku.
  • 1 szkl mleka
  • 1 szkl. mąki
  • 2 jajka
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placuszki warzywne
Kapustę, marchewkę i seler zetrzeć na tarce na dużych otworach. Fasolkę i pora drobno pokroić na plasterki. Wszystkie warzywa połączyć, posolić dokładnie wymieszać i zostawić na 0,5 godziny, żeby puściły soki i zmiękły. Mleko i jajka rozbełtać ,dodać mąkę i bardzo dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Do warzyw dodać przyprawy i przed samym smażeniem dodać zawiesinę z mleka i mąki, Smażyć na złoto na gorącym oleju. Podawać z sosem pieczeniowym.
Placuszki warzywne
Marchewkę. pietruszkę i seler trzemy na tarce
Placuszki warzywne
Fasolka i por musi być drobno pokrojone inaczej nie upieką sie i będą surowe
Placuszki warzywne
Do mleka dodajemy jajka i mąkę i bardzo dokładnie roztrzepujemy

Tagi:

jajko jajka