thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Placuszki warzywne z piekarnika

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wyśmienity dodatek do dań głównych, mięsnych sosów lub samodzielny posiłek, np. z kwaśna śmietaną

Placuszki warzywne z piekarnika

Składniki:

Placuszki warzywne z piekarnika

 

Sposób przygotowania:

Placuszki warzywne z piekarnika
Marchew zetrzeć na grubych oczkach, tak samo ziemniaki i cukinie. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Ziemniaki i cukinię wymieszać w misce z łyżeczką soli i odstawić na 15 min by puściły soki. Odcedzić na sicie. Wszystkie warzywa wymieszać z cebulką, zieleniną, parmezanem. Doprawić  solą i pieprzem. Wbić jaja i dodać mąkę (dodałam 5 czubatych łyżek, a do drugiej porcji jeszcze 1 łyżkę, po odlaniu soku). Całość dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać na 190 stopni. Masę nakładać łyżką na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, formując zgrabne placuszki. Piec 40 minut, na dwie tury. W połowie czasu obrócić drewnianą łopatka na druga stronę. Najlepiej formować średniej wielkości placuszki ( powstało 14 sztuk) lub mniejsze - łatwiejsze do obracania. Podawać bez niczego lub jako dodatek do mięsnych sosów, z twarożkiem czy kwaśną śmietaną. Jeśli wolicie bardziej rumiane, można zwiększyć czas pieczenia o kilka minut.

Tagi:

cukinia