jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pokrzywowy sorbet

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Jeśli lubimy się zdrowo odżywiać, nie musimy rezygnować ze wszystkich słodkości. Możemy przygotować ich zdrowe zamienniki. Zapewniam, że pokrzywowy sorbet właśnie taki jest – naturalny i pyszny.

Pokrzywowy sorbet Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pokrzywowy sorbet

SKŁADNIKI

  • litrowa miseczka młodych liści pokrzywy,
  • 0,5 litrowa miseczka liści szpinaku,
  • Kilka listków mięty,
  • 2 banany,
  • Sok z jednej cytryny,
  • 1,5 szklanki soku jabłkowego (najlepiej świeżo wyciśniętego),
  • Miód do smaku

Sposób przygotowania:

Pokrzywowy sorbet

ETAP 1

Pokrzywowy sorbet
liście pokrzywy zalewamy gotującą wodą

Pokrzywę zalewamy gotującą wodą. Sparzone listki odcedzamy i hartujemy zalewając zimną wodą. Następnie wodę odciskamy, a pokrzywę drobno siekamy.

ETAP 2

Pokrzywowy sorbet
pozostałą zieleninę myjemy

Szpinak oraz listki mięty przepłukujemy, a następnie odsączamy z wody i kroimy na mniejsze części

ETAP 3

Pokrzywowy sorbet
składniki deseru umieszczamy w garnku

Tak przygotowaną zieleninę przekładamy do garnuszka. Dodajemy do nich sok jabłkowy, cytrynowy oraz pokrojone w plasterki banany.

ETAP 4

Pokrzywowy sorbet
przygotowane składniki miksujemy

Całość miksujemy, ewentualnie dosładzając do smaku miodem.

ETAP 5

Pokrzywowy sorbet
otrzymany mus przelewamy do foremek

Gotowy „koktajl” przelewamy do pojemniczków na lody. Całość wkładamy do zamrażalnika i zamrażamy


Tagi:

lody deser sorbet