Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1014]

Placuszki z cukinii z tuńczykiem i rzodkiewką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Placki smakują rewelacyjnie - są takie delikatne i kusząco pachnące. Cukinia idealnie komponuje się z tuńczykiem oraz leciutko chrupiącą rzodkiewką.

Placuszki z cukinii z tuńczykiem i rzodkiewką

Składniki:

Placuszki z cukinii z tuńczykiem i rzodkiewką

10 sztuk:

Dodatkowo:

  • 1/2 puszki tuńczyka
  • 5 rzodkiewek

Ponadto:

Sposób przygotowania:

Placuszki z cukinii z tuńczykiem i rzodkiewką

Przygotowanie składników:

Placuszki z cukinii z tuńczykiem i rzodkiewką
Młodą cukinię należy zetrzeć na tarce ze skórką.

Cukinię należy umyć i zetrzeć ze skórką na grubych oczkach tarki, tuńczyka odcedzić z zalewy/oleju, a rzodkiewki pokroić w półplasterki,

Masa:

Placuszki z cukinii z tuńczykiem i rzodkiewką
Masa na placuszki powinna być doprawiona wg smaku.

Cukinię wymieszać z mąką i żółtkiem, a następnie delikatnie połączyć z białkiem uprzednio ubitym na sztywną pianę.
Na końcu wmieszać tuńczyka z rzodkiewką.
Masę doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Smażenie:

Placuszki z cukinii z tuńczykiem i rzodkiewką
Placuszki powinny być delikatnie zarumienione.

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju lub masła i wykładać nieduże porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa = 1 placuszek.)
Placuszki smażyć obustronnie na delikatnie rumiany kolor,

Podanie:

Placuszki z cukinii z tuńczykiem i rzodkiewką
Placuszki najlepiej smakują bezpośrenio po usmażeniu.

Gotowe placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym i podawać od razu po usmażeniu z ulubionym sosem lub solo.