Sposób przygotowania:
Placuszki z gotowanych ziemniaków
Ziemniaki przemielić przez maszynkę lub mocno, dokładnie utłuc. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć. Cebulę również pokroić w kostkę, dodać do kiełbasy i podsmażyć aż cebula się zeszkli. Zawartość patelni przestudzić. Do ziemniaków dodać jajko, śmietanę, mąkę, pietruszkę i przyprawy, dokładnie wymieszać (wyrobić) na niezbyt rzadkie ciasto. Jeśli jest za rzadkie, dodać mąki. Na koniec dodać zawartość patelni ale bez tłuszczu i znów wymieszać. Pozostały na patelni tłuszcz rozgrzać i kłaść na niego łyżką małe placki z masy ziemniaczanej. Smażyć do zrumienienia.
Placuszki doskonale smakują z sosem pieczarkowym i surówką.
Placuszki doskonale smakują z sosem pieczarkowym i surówką.