asiucha

asiucha

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Placuszki z gotowanych ziemniaków

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo dobry sposób na wykorzystanie pozostałych ziemniaków z obiadu, kiedy już znudziły nam się kopytka.

Placuszki z gotowanych ziemniaków

Składniki:

Placuszki z gotowanych ziemniaków

 

Sposób przygotowania:

Placuszki z gotowanych ziemniaków
Ziemniaki przemielić przez maszynkę lub mocno, dokładnie utłuc. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć. Cebulę również pokroić w kostkę, dodać do kiełbasy i podsmażyć aż cebula się zeszkli. Zawartość patelni przestudzić. Do ziemniaków dodać jajko, śmietanę, mąkę, pietruszkę i przyprawy, dokładnie wymieszać (wyrobić) na niezbyt rzadkie ciasto. Jeśli jest za rzadkie, dodać mąki. Na koniec dodać zawartość patelni ale bez tłuszczu i znów wymieszać. Pozostały na patelni tłuszcz rozgrzać i kłaść na niego łyżką małe placki z masy ziemniaczanej. Smażyć do zrumienienia.
Placuszki doskonale smakują z sosem pieczarkowym i surówką.