AguchaZ

AguchaZ

Szef Kuchni
[Przepisów: 35]

Placuszki z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

teraz gdy są owoce można się takimi racuszkami zajadać codziennie

Placuszki z jabłkami

Składniki:

Placuszki z jabłkami

 

  • 1 jajko,
  • 3 płaskie łyżki mąki,
  • małe opakowanie kwaśnej śmietany,
  • 1-2 łyżeczki cukru,
  • szczypta soli,
  • 2 duże kwaskowe jabłka,
  • olej do smażenia,
  • maliny do dekoracji (niekoniecznie),
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Placuszki z jabłkami
Jabłka obieramy,wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na niewielkie kawałki.Z jajka i śmietany ubijamy jednolitą masę,dodajemy mąkę,cukier i sól.Gdy ciast jest już jednolite dodajemy jabłka i jeszcze raz mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy niewielkie porcje ciasta i smażymy z obu stron. Po zdjęciu z patelni osuszamy racuszki z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku i układamy na talerzy,dekorujemy malinami i posypujemy cukrem pudrem.Smacznego!