Sposób przygotowania:
Placuszki z jabłkami
Wlewamy do miski mleko i wbijamy całe jajko,dodajemy szczyptę soli i dodając mąkę miksujemy na wolnych obrotach,na koniec dodajemy cukier i mieszamy.Dobre ciasto naleśnikowe,gdy zanurzymy łyżkę i wyciągniemy spływając zostawia na łyżce cienką, aksamitną warstwę ciasta.Dopiero wówczas dodajemy starte na tarce jarzynowej,na grubych oczkach obrane jabłko.Smażymy na małym ogniu małe placki na złoty kolor.W międzyczasie obieramy i trzemy w ten sam sposób pozostałe jabłka,skrapiamy sokiem z cytryny,aby nie ściemniały.Dusimy w małym garnczku,na najmniejszym palniku z dodatkiem cukru i cynamonu.Podajemy na ciepło.Czasami dzieci wolą po prostu placki posypać cukrem pudrem.SMACZNEGO!
Pyza
msewka
misia53