Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1307]

Placuszki z kabaczka i koperku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Z racji że mamy sezon na kabaczki, nie może w naszym menu, zabraknąć tak pysznych i łatwych do przygotowania placków.

Placuszki z kabaczka i koperku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki z kabaczka i koperku

Na placuszki

  • kabaczek - 750 g
  • jajka - 3 szt
  • cebula - 1 szt
  • koperek - 1/2 pęczka
  • mąka pszenna - 8 łyżek
  • kwaśna śmietana - 2 pełne łyżki
  • sól i pieprz
  • czosnek - 1 ząbek
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Placuszki z kabaczka i koperku
Kabaczka umyć, osączyć ręcznikiem papierowym, odciąć końcówki. Przekroić kabaczka wzdłuż na połowę, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć razem ze skórką na tarce o dużych otworach.

Następnie posolić i odstawić na 20 minut. Cebulę i koperek, drobno pokroić. Kabaczka odcisnąć z nadmiaru soku , dodać cebulę, koperek i pozostałe składniki, dokładnie wymieszać.

Na patelni rozgrzać tłuszcz, kłaść łyżką niewielkie porcje ciasta, smażyć z obu stron na złoty kolor. Placuszki po smażeniu układać na ręczniku papierowym, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu.

Podawać gorące z sosem czosnkowym.  
Placuszki z kabaczka i koperku
Wszystkie składniki na placki zostały przygotowane
Placuszki z kabaczka i koperku
Kabaczek został starty i połączony z resztą składników
Placuszki z kabaczka i koperku
Ciasto z mąką i śmietaną oraz warzywami wymieszane
Placuszki z kabaczka i koperku
Placuszki podczas smażenia na patelni na złoty kolor