przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Placuszki z kiełbasą i warzywami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Mączne placki w wersji słonej. Idealny patent na tzw.czyszczenie lodówki.

Placuszki z kiełbasą i warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki z kiełbasą i warzywami

 

  • 2 szklanki mąki
  • około 1,5 szklanki wody
  • 2-3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 dag kiełbasy
  • 2 kolorowe papryki (ja miałam żółtą i czerwoną)
  • kilka pomidorków koktajlowych lub 2 duże pomidory
  • 25 dag żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Placuszki z kiełbasą i warzywami
Kiełbasę i paprykę kroimy w kosteczkę. Pomidorki dzielimy na mniejsze kawałki. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, po czym wlewamy do niej wodę, wbijamy jajka i mieszamy. Doprawiamy ciasto solą, pieprzem oraz oregano. Dodajemy do niego pozostałe, pokrojone składniki. Smażymy na dość głębokim oleju - z obu stron-na rumiano, uważając, by placuszki dokładnie przesmażyły się w środku. Ja wolę jeść je na ciepło, choć na zimno też są całkiem, całkiem. Super smakują np. z keczupem.
Placuszki z kiełbasą i warzywami
Ja doprawiam ciasto dość dużą ilością oregano, które uwielbiam :)
Placuszki z kiełbasą i warzywami
Ciasto wraz ze składnikami jest dość gęste, więc warto smażyć placuszki dość małe.
Placuszki z kiełbasą i warzywami
Im kolorowsze składniki w środku, tym ładniej to później wygląda :)
Placuszki z kiełbasą i warzywami
Mój mąż zabiera czasem takie kotleciki jako przekąskę do pracy