Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Placuszki z kurczaka i dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Te placuszki świetnie sprawdzą się zarówno jako drugie danie, które odświeży nam filet z kurczaka, ale równie dobrze smakują na zimno zabrane do pracy czy szkoły jako lunch - polecam gorąco :)

Placuszki z kurczaka i dyni

Składniki:

Placuszki z kurczaka i dyni

 

  • Filet z kurczaka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/2 cebuli
  • ¼ dyni (ma wyjść szklanka )
  • 4 plasterki żółtego sera pokrojonego w drobne paseczki
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki mąki

 

Sposób przygotowania:

Placuszki z kurczaka i dyni
Umyty i osuszony filet z kurczaka kroimy w drobną kostkę przekładamy do miski. Cebulę kroimy w drobną kostkę dodajemy do mięsa. Obrany kawałek dyni ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do miski. Plasterki żółtego sera kroimy w drobne paseczki lub w kostkę i przekładamy do miski. Do miski wbijamy jajko, dodajemy 2 łyżki majonezu, proszek do pieczenia, sól i pieprz – wszystko starannie łączymy. Pomału do masy mięsno- jajecznej dodajemy mąkę – dodajemy jej tyle aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Łyżką nakładamy na patelnie ciasto formując placuszki smażymy po 4-6 minut z każdej strony. Usmażone placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy gorące (równie dobrze smakują na zimno zabrane jako lunch do pracy ) z surówką.