Sposób przygotowania:
Placuszki z kurczaka i dyni
Umyty i osuszony filet z kurczaka kroimy w drobną kostkę przekładamy do miski. Cebulę kroimy w drobną kostkę dodajemy do mięsa. Obrany kawałek dyni ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do miski. Plasterki żółtego sera kroimy w drobne paseczki lub w kostkę i przekładamy do miski. Do miski wbijamy jajko, dodajemy 2 łyżki majonezu, proszek do pieczenia, sól i pieprz – wszystko starannie łączymy. Pomału do masy mięsno- jajecznej dodajemy mąkę – dodajemy jej tyle aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Łyżką nakładamy na patelnie ciasto formując placuszki smażymy po 4-6 minut z każdej strony. Usmażone placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy gorące (równie dobrze smakują na zimno zabrane jako lunch do pracy ) z surówką.