VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Placuszki z kurczaka z fasolką mung

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Smaczne placuszki z chińską fasolką mung. Idealne również na zimno z sosem czosnkowym. Idealne na obiad jak i na piknik.

Placuszki z kurczaka z fasolką mung

Składniki:

Placuszki z kurczaka z fasolką mung

 

  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki fasolki mung
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 400 g filetu z piersi kurczaka
  • 2 duże cebule
  • 6 pieczarek
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Placuszki z kurczaka z fasolką mung
Dzień wcześniej przygotowujemy fasolkę. Zalewamy ją ok. 1,5 szklanki wrzątku i odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie gotujemy ją w nowej wodzie (przez pierwsze 10 minut na dużym ogniu, przez kolejne 20 na wolnym).

Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Cebulę oraz pieczarki kroimy w kosteczkę. Wszystkie warzywa (cebulę, pieczarki, fasolkę ) oraz kurczaka mieszamy ze sobą. Dodajemy jajka. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

Masę nakładamy na rozgrzaną patelnię formując placuszki (około 2 łyżki na 1 placuszka). Smażymy na rumiano z dwóch stron.