Sposób przygotowania:
Krokiety z ryżem paprykowym z piekarnika
Do dzbanka blendera wsypać mąkę, cukier, sól, dodać jajka, wlać mleko, olej i wodę gazowaną, zmiksować w dzbanku na dość lejące ciasto, wylać do pojemnika i zostawić ciasto na 45 minut.
Patelnię naleśnikarkę 22 cm raz posmarować olejem i rozgrzać (na pole indukcji kładę 1 ręcznik papierowy i na papier stawiam patelnię, nie brudzi naokoło płyty i można patelnią przesuwać bez zarysowania szkła. Jeśli papier robi się żółty to daję nowy), na gorącą patelnię wlać porcję ciasta, rozlać na patelni i smażyć na złocisto z każdej strony po około 1 minutę. Odkładać na talerz.
Paprykę pokrojoną na oleju usmażyć z pokrojoną drobno cebulą, czosnkiem i dodać wszystko z patelni do ugotowanego ryżu, dodać przyprawy, twaróg i wymieszać wszystko.
Na każdy naleśnik dać porcję farszu, rozsmarować i naleśniki zwinąć w rulon podwijając brzegi do środka, aby farsz nie wypadał.
Blacha z piekarnika z papierem do pieczenia, naleśniki układać na blaszce, posmarować olejem rzepakowym z wierzchu. Posmarowane naleśniki posypać tartą bułką.
Zapiec w nagrzanym piekarniku na 180C na termoobiegu z 12-15 minut, podawać np. z barszczem czerwonym do picia lub ulubionymi sosami lub same zjeść, i na ciepło i na zimno smakują.
Patelnię naleśnikarkę 22 cm raz posmarować olejem i rozgrzać (na pole indukcji kładę 1 ręcznik papierowy i na papier stawiam patelnię, nie brudzi naokoło płyty i można patelnią przesuwać bez zarysowania szkła. Jeśli papier robi się żółty to daję nowy), na gorącą patelnię wlać porcję ciasta, rozlać na patelni i smażyć na złocisto z każdej strony po około 1 minutę. Odkładać na talerz.
Paprykę pokrojoną na oleju usmażyć z pokrojoną drobno cebulą, czosnkiem i dodać wszystko z patelni do ugotowanego ryżu, dodać przyprawy, twaróg i wymieszać wszystko.
Na każdy naleśnik dać porcję farszu, rozsmarować i naleśniki zwinąć w rulon podwijając brzegi do środka, aby farsz nie wypadał.
Blacha z piekarnika z papierem do pieczenia, naleśniki układać na blaszce, posmarować olejem rzepakowym z wierzchu. Posmarowane naleśniki posypać tartą bułką.
Zapiec w nagrzanym piekarniku na 180C na termoobiegu z 12-15 minut, podawać np. z barszczem czerwonym do picia lub ulubionymi sosami lub same zjeść, i na ciepło i na zimno smakują.