Sposób przygotowania:
Placuszki z ziemniaków i kapusty kisz.
Kapustę przepłukać pod bieżącą wodą , przełożyć do garnka, zalać litrem zimnej wody. Dodać ziele angielskie, jałowiec, liść laurowy i goździki. Ugotować kapustę do miękkości. Odcedzić i ostudzić. Przełożyć kapustę razem z przyprawami (bez liścia laurowego) do blendera i zmiksować drobno(przyprawy także). Ziemniaki utłuc dokładnie tłuczkiem do ziemniaków lub przepuścić przez praskę do ziemniaków. Przełożyć ziemniaki do miski, dodać zmiksowaną kapustę oraz pokruszoną w dłoniach cebulkę prażoną. Doprawić do smaku solą i pieprzem i paparyką. Dodawać po 1 łyżce bułkę tartą i mieszać dokładnie ( ja potrzebowałam 3 łyżek bulki) . Ciasto powinno być dosyć zwarte. W rękach uformować placuszki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na złoto z obu stron. Przed podaniem polać sosem grzybowym przygotowanym wg przepisu:https://gotujmy.pl/sos-grzybowy-pachnacy-gozdzikiem,przepisy,177346.html Smacznego! Smacznego!