gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Placuszki ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ziemniaki obieramy, gotujemy . . . . .

Placuszki ziemniaczane

Składniki:

Placuszki ziemniaczane

 

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • 3 łyżki mąki,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 procentowej,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placuszki ziemniaczane
Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i chłodzimy. Zimne ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę. Żółtka oddzielamy od białek. Ziemniaki ucieramy z żółtkami, dodajemy śmietanę, mąkę i posiekany szczypiorek i koperek. Mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy ziemniaczanej. Całość delikatnie mieszamy. Na rozgrzanym tłuszczy smażymy nakładając łyżką placki.