Sposób przygotowania:
Placuszki ziemniaczane z makaronem wstążki
Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami, sok z ziemniaków odlać do zlewu. Wbić surowe jajko, by masa na placki się nie rozpadała. Doprawić solą i pieprzem zwykłym lub ziołowym . Wymieszać, ale jeszcze nie smażyć, lecz ugotować makaron wstążki "al dente". Odcedzić i przelać zimną wodą na durszlaku. Gdy woda obcieknie z makaronu, wtedy to spleść wstążki w wianuszki. Wlać olej na patelnię I rozgrzać , a na rozgrzany kłaść wianuszki z makaronu i obsmażyć lekko z obu stron. Potem na każdy kłaść łopatką masę ziemniaczaną, tak by zakryć go. Potem smażyć w podobny sposób pozostałe porcje placków z dodatkiem makaronowym. Po usmażeniu wyjąć, odsączyć z tłuszczu na łopatce cedzakowej. Przełożyć na talerze płaskie i skropić tabasco lub ketchupem łagodnym.