agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Placuszki ziemniaczano-kalafiorowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

przepyszna propozycja na piątkowe obiadki

Placuszki ziemniaczano-kalafiorowe

Składniki:

Placuszki ziemniaczano-kalafiorowe

 

Sposób przygotowania:

Placuszki ziemniaczano-kalafiorowe
Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnej tarce, lub tak jak ja to zrobiłam, włożyłam do robota kuchennego i zmieliłam:) Ziemniaki odciskamy w wody, dodajemy mąkę ziemniaczaną i żółtko. Kalafior kroimy drobno, można także zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do wrzącej wody i trzymamy w niej ok 2 minuty, po tym czasie odcedzamy i dodajemy do ziemniaków. Doprawiamy szczyptą soli i dużą ilością pierzu. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, wycinamy pesteczki, miąższ kroimy w kostkę, przekładamy do rondelka, podlewamy odrobinką wody i dusimy ok 10 minut, doprawiamy solą i pieprzem , można też ziołami lub czosnkiem. Po tym czasie blendujemy dodajemy śmietanę i ponownie blendujemy. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor. Polewamy sosem pomidorowym. Smacznego:)