dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Płaty śledziowe w zalewie pomidorowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Zakąska śledziowa do chleba lub innego pieczywa.

Płaty śledziowe w zalewie pomidorowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Płaty śledziowe w zalewie pomidorowej

 

  • 1 kg płatów śledziowych
  • 4 cebule
  • olej
  • Zalewa:
  • 1 szkl oleju
  • 1/3 szkl octu 10%
  • 2 łyż wody
  • 4 łyż cukru
  • ziele angielskie
  • 10 dag koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Płaty śledziowe w zalewie pomidorowej
Płaty śledziowe kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojono cebulę złocimy na rozgrzanym oleju. Olej, ocet, wodę, cukier i ziele angielskie mieszamy ze sobą i zagotowujemy ze sobą. Zalewę gotujemy około 10 minut. Następnie studzimy i mieszamy z koncentratem pomidorowym i cebulą. Pokrojone śledzie delikatnie mieszamy z zalewą i odstawiamy do lodówki na 1 dzień aby wszystkie składniki się przegryzły. Smacznego.
Płaty śledziowe w zalewie pomidorowej
Płaty śledziowe kroimy w mniejsze kawałki.
Płaty śledziowe w zalewie pomidorowej
Ostudzoną zalewę dokładnie mieszamy z koncentratem.
Płaty śledziowe w zalewie pomidorowej
Pokrojoną cebulę szklimy na rozgrzanym oleju.
Płaty śledziowe w zalewie pomidorowej
Przesmażoną cebulę mieszamy z zalewą pomidorową.