OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Pleciony chlebek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pulchniutki, przepyszny, pięknie wyglądający chlebek ! Jest niewielki, dlatego warto zrobić kilka sztuk, bo znika bardzo szybko.

Pleciony chlebek Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pleciony chlebek

 

Sposób przygotowania:

Pleciony chlebek
Sól i masło zagotować z ok.80ml mleka . Mąkę przesiać, wkruszyć do niej drożdze, dodać cukier i pozostałe 50ml letniego mleka. Delikatnie wymieszać i odstawić na 10 min. Do mleka z masłem wbić jajka i wymieszać . Tak przygotowaną masę wlać do mąki. Wyrabiać , do uzyskania jednolitego ciasta . Przez godzinę ciasto pozostawić w natłuszczonej misce pod przykryciem. Ciasto podzielić na trzy równe części, uformować wałki. Położyć obok siebie i 'splatać' je ze sobą, mają utworzyć 'warkocz'. Posmarować białkiem. Chleb przykryć jeszcze na 10 min. Piekarnik nagrzać do 190-200*C. Piec przez 20 minut. Studzić przy otwartym piekarniku.
Pleciony chlebek
w pełnej okazałości wypieczony chlebek .
Pleciony chlebek
uformowane wałki łączymy ze sobą w warkocz
Pleciony chlebek
splatamy ze sobą i wkładamy do nagrzanego piekarnika

Tagi:

jajko jajka chleb