klaudusia11

klaudusia11

Szef Kuchni
[Przepisów: 55]

Pleśniak

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ten pleśniak zachwyca swoim: smakiem, aromatem i wyglądem. Jest tak bardzo pyszny że nikt mu się nie oprze. Najlepiej podawać przy herbacie.

Pleśniak

Składniki:

Pleśniak

 

  • 4 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 250g miękkiej margaryny
  • dżem

Sposób przygotowania:

Pleśniak
Białka ubić na sztywno z cukrem. Żółtka zagnieść z mąką, proszkiem do pieczenia oraz margaryną. Ciasto podzielić na 3 części. Jedną z nich połączyć z kakao. Do wysmarowanej tłuszczem formy zetrzeć na tarce jedną z jasnych części ciasta. Wyłożyć ubite białka. Zetrzeć ostatnią cześć ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 st. C przez ok. 35 minut.

Tagi:

jajko jajka