pigwa

pigwa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Pleśniak

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto z mojego dzieciństwa. Zawsze się udaje. Ciasto można robić w tortownicy jak również w dużej foremce.

Pleśniak Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pleśniak

 

  • 40 dag mąki
  • 4 jajka
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • dżem domowej roboty najlepiej z truskawek albo ze śliwek
  • około 3 łyżek gorzkiego kakao
  • zapach do ciasta np. rumowy albo arakowy

Sposób przygotowania:

Pleśniak
1. Mąkę, cukier waniliowy,zapach, proszek do pieczenia, 4 żółtka, 1 łyżeczkę cukru i margarynę zagnieść. 2. Wyrobione ciasto rozwałkować na długi wałek i pokroić na 3 równe części. 3. Ciasto można włożyć na trochę do lodówki/zamrażalnika, będzie się lepiej ścierało na tarce. 4. Brytfankę posmarować tłuszczem i można posypać bułką tartą. 5. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce do jarzyn o grubych oczkach na dno brytfanki i posmarować dżemem. 6. Do drugiej części ciasta dodać kakao, zagnieść i wyrobić, następnie zetrzeć na tarce na warstwę dżemu. 7. Białka ubić na pianę, dodając resztę cukru i wyłożyć na ciemną warstwę ciasta. 8. Na wierzch zetrzeć trzecią część ciasta. 9. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 40-50 minut.
Pleśniak
Z podanych skladników wyrabiamy ciasto
Pleśniak
wyrobione należy schłodzić.
Pleśniak
Ciasto jest najlepsze z ciemnym dżemem własnej roboty. Czasami łącze dwa smaki.