Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Pleśniak z dżemem porzeczkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

To ciasto jest naprawdę pysznym ciastem

Pleśniak z dżemem porzeczkowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pleśniak z dżemem porzeczkowym

 

  • CIASTO
  • mąka- 2 szkl
  • cukier - 3 łyżki
  • margaryna -250 g
  • jajka - 5 szt
  • proszek do pieczenia -2 łyżeczki

 

  • PRZEŁOŻENIE
  • mleko- 3 szkl
  • budyń waniliowy - 2 torebki
  • cukier -2,5 łyżki
  • cukier puder do posypania ciasta
  • dżem porzeczkowy - 1 słoik

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pleśniak z dżemem porzeczkowym
CIASTO Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić ciasto na 2 części, włożyć na 1 godz. do zamrażalki. Jedną część ciasta zetrzeć na wysmarowaną tłuszczem blachę. MASA BUDYNIOWA 2 szkl mleka zagotować z 2,5 łyżkami cukru. W pozostałej szklance mleka rozrobić proszek budyniowy, wlać na gotującego się mleka, energicznie mieszając do zgęstnienia, aby nie zrobiły się grudy. Na ciasto wyłożyć dżem porzeczkowy, na dżem wylać gorący budyń, Zetrzeć na budyń 2 część ciasta, włożyć ciasto do piekarnika i piec 35 minut w 180 stop. Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Pleśniak z dżemem porzeczkowym
przygotowanie ciasta kruchego
Pleśniak z dżemem porzeczkowym
Ugotowany i wyłożony budyń na dżem porzeczkowy
Pleśniak z dżemem porzeczkowym
Upieczone i gotowe do pokrojenia ciasto