Sposób przygotowania:
Pleśniak z jabłkami
Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier i margarynę. Robimy dołeczek. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do mąki. Wszystko zagniatamy. Ciasto kroimy na trzy części. Do jednej dodajemy kakao i zagniatamy. Wszystko wkładamy do lodówki lub zamrażarki żeby kawałki były twardsze. Obieramy jabłka i kroimy w półplasterki. Białka ubijamy z cukrem na pianę. Gdy ciasto jest już twardsze układamy je następującymi warstwami w wyłożonej papierem blaszce: jasna jedna część-jabłka-starta ciemna część- piana-jasna druga część. Ciasto pieczemy w 175*C przez 45 minut.
Sylwia1977
marietta
VioletoweKucharzenie
Blaszka o wymiarach 20x32 cm
VioletoweKucharzenie
Nazwa tego ciasta w mojej rodzinie przechodzi z pokolenia na pokolenie. Być może ze względu na białą pianę, która wygląda jak pleśń. pozdrawiam