VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Pleśniak z jabłkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Jest to ciasto mojego dzieciństwa, zawsze przygotowywałam je wspólnie z mamą- teraz piekę sama. Przepis może stary ale ciasto pyszne.

Pleśniak z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pleśniak z jabłkami

 

  • 1 kostka margaryny
  • 4 jajka- białka na pianę
  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru do ciasta
  • 1/2 szklanki cukru do białek
  • 2 łyżki kakao
  • 1-2 jabłka

 

  • Blaszka o wymiarach 20x32 cm

Sposób przygotowania:

Pleśniak z jabłkami
Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier i margarynę. Robimy dołeczek. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do mąki. Wszystko zagniatamy. Ciasto kroimy na trzy części. Do jednej dodajemy kakao i zagniatamy. Wszystko wkładamy do lodówki lub zamrażarki żeby kawałki były twardsze. Obieramy jabłka i kroimy w półplasterki. Białka ubijamy z cukrem na pianę. Gdy ciasto jest już twardsze układamy je następującymi warstwami w wyłożonej papierem blaszce: jasna jedna część-jabłka-starta ciemna część- piana-jasna druga część. Ciasto pieczemy w 175*C przez 45 minut.
Pleśniak z jabłkami
Przesiewamy mąkę z proszkiem, dodajemy cukier, margarynę i żółtka
Pleśniak z jabłkami
Zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta i dzielimy na trzy
Pleśniak z jabłkami
Do jednej części dodajemy kakao i zagniatamy
Pleśniak z jabłkami
Układamy warstwami i pieczemy w 175*C przez 40 minut