paprotka25

paprotka25

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Pleśniak z jabłkami wg Beaty

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pleśniak z warstwą jabłek pachnących cynamonem i z chrupiącą bezą :)

Pleśniak z jabłkami wg Beaty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pleśniak z jabłkami wg Beaty

 

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 op cukru waniliowego
  • 1 małe masło roślinne (to ze słonecznikiem) 250g
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • 1,5 - 2 kg jabłek (najlepsza szara reneta)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka octu winnego białego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania:

Pleśniak z jabłkami wg Beaty
Mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, 1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy i masło zagniatamy na kruche ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części (dwie mniejsze i jedną większą - to większa to trochę ponad pół a mniejsze to podzielona na pół mniejsza część). Do jednej małej części dodajemy kakao i dokładnie zagniatamy aby wrobiło się w ciasto. Małe części zawijamy w osobne woreczki/ folie i wkładamy do zamrażalnika, większą część wkładamy w woreczku do lodówki. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Przesmażamy razem z cynamonem. Blachę wykładamy pergaminem. Z lodówki wyciągamy duży kawałek ciasta i wykładamy nim spód, możemy rozwałkować lub rozłożyć dłońmi (ja wolę drugi sposób) Na spód wykładamy przestudzone jabłka. Na jabłka kładziemy warstwę startego na wiórki jasnego ciasta z zamrażalnika. Białka ubijamy razem z cukrem (1 szklanka) na sztywną pianę. Do piany dolewamy ocet i wsypujemy mąkę ziemniaczaną, moment miksujemy i wykładamy na jasną warstwę. Na bezę ścieramy na tarce ciemne ciasto. Ciasto pieczemy ok 50 min w temp 180 st C (do momentu aż beza ładnie się zrumieni). Po upieczeniu wyłączam piekarnik i zostawiam ciasto kilka minut z lekko uchylonymi drzwiczkami, potem wyciągam. Smacznego :)
Pleśniak z jabłkami wg Beaty
Zagniatamy kruche ciasto i dzielimy je na 3 części
Pleśniak z jabłkami wg Beaty
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, przesmażamy z cynamonem
Pleśniak z jabłkami wg Beaty
Wyklejamy spód ciasta, wykładamy jabłka i posypujemy wiórkami z jasnego ciasta
Pleśniak z jabłkami wg Beaty
Ubijamy beze i wykładamy na jasną warstwę, posypujemy wiórkami ciemnego ciasta