przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Pleśniak z jabłkami i brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Domowe ciasto z owocami do popołudniowej herbatki

Pleśniak z jabłkami i brzoskwiniami

Składniki:

Pleśniak z jabłkami i brzoskwiniami

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki smalcu
  • kostki margaryny ( można ewentualnie użyć samej margaryny, ale pól na pół ze smalcem wychodzi lepsze)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4-5 jajek
  • 1/2 szklanki + 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 kg owoców ( u mnie jabłka i brzoskwinie) + 1/2 szklanki cukru do nich

Sposób przygotowania:

Pleśniak z jabłkami i brzoskwiniami
Jabłka i brzoskwinie obieramy, kroimy na mniejsze części i gotujemy wraz cukrem do odparowania wody i miękkości. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, po czym łączymy szybko z zimnymi tłuszczami. Dodajemy żółtka i 1/2 szklanki cukru. Szybko wyrabiamy. Dzielimy ciasto na 3 części. Jedną z nich łączymy z kakao. Wszystkie 3 części ciasta wkładamy do zamrażalnika, aż zesztywnieją. Torownicę smarujemy tłuszczem, posypujemy bułka tartą.Jedną z jasnych części ciasta kładziemy do tortownicy i wygniatamy cienki placek. Nakłuwamy widelcem, kładziemy na niego masę owocową. Na to kładziemy pokruszone ciemne ciasto. Białka ubijamy z 1/3 szklanki cukru na sztywną pianę. Wykładamy ją na ciasto. Trzecią część ciasta z zamrażalnika ścieramy na tarce o grubych oczkach i wysypujemy na wierzch ciasta. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 40-50 min, przykrywając wierzch ciasta pod koniec folią aluminiową, by się z wierzchu nie przypaliło