Sposób przygotowania:
Pleśniak z jabłkami i brzoskwiniami
Jabłka i brzoskwinie obieramy, kroimy na mniejsze części i gotujemy wraz cukrem do odparowania wody i miękkości. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, po czym łączymy szybko z zimnymi tłuszczami. Dodajemy żółtka i 1/2 szklanki cukru. Szybko wyrabiamy. Dzielimy ciasto na 3 części. Jedną z nich łączymy z kakao. Wszystkie 3 części ciasta wkładamy do zamrażalnika, aż zesztywnieją. Torownicę smarujemy tłuszczem, posypujemy bułka tartą.Jedną z jasnych części ciasta kładziemy do tortownicy i wygniatamy cienki placek. Nakłuwamy widelcem, kładziemy na niego masę owocową. Na to kładziemy pokruszone ciemne ciasto. Białka ubijamy z 1/3 szklanki cukru na sztywną pianę. Wykładamy ją na ciasto. Trzecią część ciasta z zamrażalnika ścieramy na tarce o grubych oczkach i wysypujemy na wierzch ciasta. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 40-50 min, przykrywając wierzch ciasta pod koniec folią aluminiową, by się z wierzchu nie przypaliło