Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Pleśniak z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo dobre ciasto z rabarbarem i bezą

Pleśniak z rabarbarem

Składniki:

Pleśniak z rabarbarem

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny
  • 5 żółtek
  • 3/4 szklanki cukru drobnego
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • Nadzienie,
  • 1/2 kg rabarbaru
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • beza:,
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru drobnego

Sposób przygotowania:

Pleśniak z rabarbarem
Rabarbar obrać i pokroić w kosteczkę, przesypać cukrem i odstawiamy aż puści sok. Wtedy wkładamy do garnka dodajemy cynamon i gotujemy aż się trochę rozgotuje i odparuje większość soku. Odstawić ,aby ostygło. Mąkę przesiać z proszkiem do miski dodać zimną margarynę, żółtka, cukier i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części (2/3 i 1/3), mniejszą część zagnieść z kakao. Od białego ciasta oderwać kawałek .Ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę czasu. Schłodzone białka ubić ze szczyptą soli i cukrem. Blachę wyłożoną papierem do pieczenia dno wykleić białym ciastem . Na ciasto rozłożyć rabarbar, potem zetrzeć na tarce oderwany kawałek jasnego ciasta. Wyłożyć pianę na i na wierzch zetrzeć ciemne ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 50 minut.

Tagi:

beza bezy