kasienka1987

kasienka1987

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Pleśniak z wkładką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne, lekkie ciasto, wyglądem przypominające sernik! Nie wymaga wiele zaangażowania i jest mega pyszne i szybkie !

Pleśniak z wkładką

Składniki:

Pleśniak z wkładką

ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kostka masła

masa:

  • 4 białka
  • 1 litr jogurtu greckiego
  • szklanka cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 łyzki maki ziemniaczanej

dodatkowo:

  • olej i bułka tarta do wysmarowania formy
  • ok 1/2 słoiczka dżemu z czarnej pozeczki

Sposób przygotowania:

Pleśniak z wkładką
Przepis na blaszkę 35x25 cm

Kruche ciasto:

Wszystkie składniki dokładnie połączyć! Blaszkę wysmarować olejem i posypać dokładnie bułka tartą. Połowę ciasta wyłożyć na spód blaszki. Drugą część schłodzić w zamrażalce.

Masa:

Białka ubić na sztywna pianę, wsypać cukier - dodać jogurt potem budyń i mąkę ziemniaczaną, zmiksować! Ciasto posmarować obficie dżemem z czarnej porzeczki - na wierzch wylać masę jogurtową. Na koniec zetrzeć pozostałą część ciasta na tarce o grubych oczkach.

Piec przez ok 50 min w 180 *C, po ostudzeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

Tagi:

tarta mak