Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Płonące steki z burbonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

mięsko z domieszką alkoholu

Płonące steki z burbonem

Składniki:

Płonące steki z burbonem

 

  • 2 łyżki masła
  • 4 steki 170 g każdy
  • sól i pieprz
  • 125 ml burbonu lub whiskey
  • 1/2 szklanki śmietany

Sposób przygotowania:

Płonące steki z burbonem
Na patelni stopić masło. Steki podsmażyć po 5-6 minut z każdej strony. Polać burbonem. Podpalić na 30 sekund. Steki wyjąć z patelni. Trzymać ciepłe. do tłuszczu na patelni wmieszać śmietanę. Wymieszać na gładki sos. Doprowadzić do wrzenia i od razu zdjąć z ognia. Steki polać sosem i podać.